Hemmagjord glass
Här hemma jublar barnen högt när jag säger att jag ska göra glass. De trängs vid bänken och kan knappt stå stilla bredvid mig för de är så ivriga att få slicka smeten. Och jag förstår dem! Jag kan knappt själv låta bli att provsmaka en eller två gånger. Att göra sin alldeles egen glass är superenkelt och mitt recept på glass innehåller sådant du nästan alltid har hemma. Släng ihop alltihopa på kvällen och få himmelsk hemmagjord glass till 11-fikat dagen efter. Eller låt den stå kvar i fryser till ett senare speciellt tillfälle.
Himmelsk vaniljglass
Ingredienser till ca 1 L glass
- 6 st äggulor
- 3 dl strösocker
- 6 dl grädde
- 1-2 tsk vaniljsocker
- Blanda ev i bär eller sylt om så önskas samtidigt som du tar i vaniljsockret det sista. Du kan också riva ner bakchoklad eller hackade nötter. Valmöjligheterna är oändliga! Varför inte dela på smeten och göra två olika varianter av glass?

Gör så här!
Vispa ihop ingredienser för sig enligt nedanstående. Vispa sedan samman allt i en bunke och häll i en bytta på ca 1-1,5 liter. Jag brukar ta en glasslåda på 1,75 L och den fyller ca 2/3 delar.
- Bunke 1 Vispa äggulor och strösocker poröst. (SPARA ÄGGVITAN! Recept på silverkaka finns under "fikabröd" där du bakar sockerkaka på äggvitan).
- Bunke 2 Vispa grädde ganska lös men ändå så att det liknar vispad grädde så att säga.
- Blanda samman bunke 1 och bunke 2. Ta i lite vaniljsocker och eventuellt egen smaksättning (se ovan för lite tips). Vispa samman till valfri konsistens, jag föredrar lite hårdare konsistens, och häll i en bytta på ca 1-1,5 liter som tål att frysas.
- Enligt receptet står det minst 1 dygn i frysen. Jag har gjort den på kvällen och tagit fram till 11-fikat dagen efter för att mumsa på, det har faktiskt funkat bra. Tänk på att glassen smälter fort så servera den direkt och stoppa in byttan snabbt i frysen, ja alltså om du av någon anledning skulle få något över..... jag lovar att glassen är försvinnande god!