Hönökaka på surdeg

29.01.2025

Låter väl inte så dumt? 

Hönökaka bakade jag vanligtvis på jäst förut, men sen jag började baka med surdeg (för drygt 1 år sen..) så började jag experimentera en del. Jag vill baka det mesta med surdeg. kruxet är att surdeg, såklart - blir surt. Det vill man inte ha i en hönökaka. 

Blir ditt bröd för surt - tillsätt mer sirap eller socker. Surdeg sväljer mycket mer socker (tyvärr) än vanligt jästbröd. 

Såhär har jag gjort: 


Du behöver:

  • 4-5 dl surdegsstarter
  • 2,5 dl sirap
  • 5 dl havregryn
  • 3 dl mjölk
  • 7dl vatten
  • 300g olja


Dag 1: Blanda havregryn, vatten och mjölk i bunke på kvällen och låt stå över natten.
Dag 2: Blanda ihop havregrynsblandningen med övriga ingredienser i assistent på morgonen.


Dela degen i två plast bunkar med olja i botten. Vik degen likt surdegsvik. 
4ggr varje halvtimme.

Låt degen jäsa i rumstemperatur tills den når dubbel storlek.


Dela degen i 6-8 bitar och kavla ut på plåt.

Nagga noggrant

Låt jäsa 2 timmar till


In i ugnen 200 grader i ca 10 min, eller tills bröden fått fin färg.

Låt svalna, dela upp i mindre bitar.