Kokkonservera dina tomater

Receptet jag utgår ifrån:
(Du behöver inte skala några tomater för detta)
Tillsätt valfri smaksättning, eller ingen alls.
Smaken är som baken!
1: Skär upp tomaterna och tillsätt valfri smaksättning i en plastbunke. Jag passar på att samla fröer samtidigt.
2: Sterilisera burkar och lock! Koka i ca 10-15 min, i ugn på 200 grader i ca 30 min.
Viktigt! Smutsiga kanter eller burkar försämrar hållbarheten avsevärt.
3: Mixa ihop tomater och smaksättning, häll ner i en kastrull och koka upp eller koka tills du får den konsistens du vill ha. Tänk på att röra runt hela tiden.
4: Fyll dina steriliserade burkar upp till kanten. Använd med fördel en stor tratt för att slippa spill runt kanterna på burken.
5: Lägg ner burkarna i en kastrull med vatten. Jag har ingen bottenplåt till kastrullen men en handduk går minst lika bra. Vattnet ska vara upp till kanten på burkarna eller minst 75% av burkarnas höjd.
Koka minst 1 timme.
6: Ta försiktigt upp burkarna med en tång och kontrollera vakuum. Vakuum är ett bevis på att konserveringen gått rätt till.
Vänta tills burkarna svalnat innan du kontrollerar detta. Det är under kokningen och avsvalningen som vakuum bildas.
Att kontrollera vakuum:
Jag har weck burkar så jag tar enkelt bort klämmorna som sitter på locket för att kontrollera vakuum. Vakuum betyder alltså att locket sugs fast mot burken. Skulle locket släppa när jag tar bort klämmorna har konserveringen inte gått rätt till och burken går inte att lagra.
Se dock till att du håller ner locket mot burken när du tar bort klämmorna så att du inte råkar öppna burken av misstag. Du kommer märka om du fått vakuum eller inte.
På andra burkar med ex metall lock kan du kontrollera detta genom att trycka lite lätt på mitten av locket. Klickar det till har du inte fått vakuum. Mitten delen av locket ska alltså ha sugits in mot burken och ska inte klicka till om du trycker på locket.
Förvaring:
Förvara sedan dina konserver i jordkällare eller kylskåp. De håller minst 1 år! (Mina har t.o.m. hållt längre än så).
Säkerhet:
Kok-konservering är bra när du konserverar sådant som inte innehåller tex 1-2-3 lag. Dvs sura tillsatser som gör att botulism inte trivs.
Botulism är giftigt och därför är det viktigt att lära sig konservera säkert. Se till att du kokar dina burkar tillräckligt länge! Samt är noggrann vid sterilisering.
Vill man kan man även använda konserveringsmedel när man använder sig av denna metod.
Botulism överlever om du inte uppnår viss temperatur under längre tid.
Det är dessutom viktigt att dina konserver sedan förvaras kallt för att botulismen inte ska kunna förökas.
Läs mer om botulism på Livsmedelsverkets hemsida.
Ska du konservera tex kött och andra livsmedel krävs tryckpresskokare vid konservering.
Lycka till med din tomat-konservering!