Örtsmör till lamm & fårstek

09.04.2025

Lammstek är ju rätt klassiskt såhär till påsk, så nu vill jag tipsa er om receptet jag brukar köra. 
Hittade detta recept ur min mormors gamla handskrivna receptbok för några år sen, och nu tillagar jag enbart stek på detta vis. Hennes recept var dock på en fårstek, vilket jag nästan tycker är ännu godare. Men funkar såklart på lamm också!

Örtsmör

Örtsmöret ska både penslas runt steken innan den ställs i ugnen, och serveras varm till rätten. 

Smält smöret och blanda: 
- 100 gram smör 
- 1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)
- 1 msk hackad rosmarin
- Skalet av en citron
- 1 tsk timjan

Pensla över steken och lägg i ungssäker form. 

Kör steken i 10 minuter på 25o grader. 
Sänk sedan till 150grader och ha steken kvar i ugnen tills innertemperaturen är 60grader. 


Låt steken vila ett tag innan servering. 

Passa på att blanda ihop lite mer örtsmör om det behövs till serveringen, 
Jag brukar ha ungsrostad potatis och rotfrukter till.