Saftig silverkaka

29.12.2024

Silverkaka

Det här med att slänga mat är något vi försöker undvika. Det finns alltid en höna eller två som gladeligen äter upp våra vegetariska matrester och annars finns det en bokashi-hink med EM-bakterier som älskar våra matrester. Men i allra första hand försöker vi ändå att ta vara på vår mat och se till att den hamnar i våra magar. 

I detta recept tas äggvitan tillvara utifrån receptet på egen vaniljglass. Så istället för att slänga äggvitan kan du frysa in dem till ett senare tillfälle eller så kan du baka mumsig silverkaka.

Ingredienser till en sockerkaka

  • Lite margarin eller smör + ströbröd till formen
  • 100 g margarin eller smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl äggvita (Våra ägg är något mindre än standardägg i mataffären, så för oss blir 6 egna ägg ca 1 dl äggvita. För dig som köper ägg i affären eller har större ägg att tillgå kanske det räcker med 3 äggvitor för att få 1 dl. Mät upp i en egen bunke innan du börjar baka.)

Gör så här!

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform med lite ströbröd.
  3. Vispa rumsvarmt smör och strösocker poröst i en bunke. Blanda därefter i vaniljsocker.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en egen bunke.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en egen bunke.
  6. Häll i grädde eller mjölk, mjölblandningen, samt äggvitan i sockerblandningen. Vispa till en smaskig smet utan mjölklumpar.
  7. Vänd ner smeten i en sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Stick med en potatissticka i mitten av sockerkakan för att se om kakan blivit genomgräddad. Blir stickan full med smet behöver kakan stå lite till ugnen, om stickan däremot fortfarande är ren när du drar upp den är kakan färdig. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp (vänds upp på ett kakfat eller tallrik).