Surdegsbröd i gryta

30.12.2024

Att baka surdegsbröd kan kännas som en hel vetenskap, och det kräver kunskap och framförallt tålamod. Men när man väl fått in det på rutin, är det så enkelt att baka goda bröd utan att behöva använda jäst!


Starter:

Först och främst behöver du en starter att mata. Det finns många olika sätt att göra detta på. Men detta funkar för mig. 

1/2 dl vatten -vanligt kranvatten
2 msk rågmjöl
3 msk vetemjöl
Dag 1 & 2 rör ihop mjöl och vatten i en ordentligt stor glasburk, låt stå med locket på glänt eller en plastpåse lite lätt över. Om det är kallt och dragit i huset kommer det ta längre tid för startern att komma igång. 
Rör morgon och kväll.
Dag 3 - små bubblor
Tillsätt ca 1 msk vatten och vetemjöl till det blir samma konsistens som Dag 1. Rör om igen på kvällen. Lock på glänt, ställ ostört.
Dag 4
Här bör du se bubblor. Rör om, tillsätt ev vetemjöl om degen blivit lös. Låt din starter jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Ställ gärna på ett varmt ställe om du har det kallt, tex bredvid spisen medans du lagar mat. 

Baka:

Dags att baka! 
Nu tar du ca 400gram eller 4 dl av din starter, 5 dl vatten och 2 tsk salt. 
Ner med allt i assistenten och tillsätt mjöl tills degen känns bra. Ca 900 gram. (surdeg blir generellt lite kladdigare än jästdeg.)

Kör ganska länge i maskin, ca 10-15 min. 

Vika - Jäsa - Vika - Kalljäs

Tålamod! Snart så..

Ta upp degen ur assistenten och vänd ner i en stor skål med olja i botten. (Detta för att de ska bli lättare att hantera degen. 

Nu ska du vika brödet 4 gånger varje halvtimme. 
Kolla videon här nedan: 

Vika degen del 1


Låt sedan stå i rumstemperatur tills den blivit dubbelt så stor. Fram till kvällen brukar det bli för mig. 
Förberedd dina jäskorgar eller durkslag funkar också. Ta fram vad du än har och lägg i en handduk, strö lite mjöl på handduken. 
Mjöla bänkyta och vänd upp degen. Dela degen på två. 
Vik degen igen enligt videon nedan.  

Vik degen del 2

Lägg ner dina vikta bröd i jäskorgarna eller durkslagen och vik handuken lätt över. 
Låt stå i kylskåp över natten. 

Skär i bröden, in i ugn!

Dags att stoppa in bröden, äntligen! 

Men först- Ställ in grytorna i ugnen med lock på. De ska vara varma när du lägger i degen. 250 grader i ca 30 min. 

Vänd upp och ner på durkslagen på ett bakplåtspapper och gör dina snitt i bröden. Det är enklare att snitta bröden när dem är kalla direkt från kylskåpet. 

Ta ut grytorna från ugnen och sänk värmen till 210 grader. 
Lägg ner hela bakplåtspappret med din snittade deg i grytorna. 
Sätt på locket och in i ugnen! 

Efter 45 minuter tar du av locket på grytorna och låter bröden stå kvar ca 10 min till, eller tills bröden fått en fin gyllenbrun färg. 

Lycka till!