Ta tillvara på skörden
Vi odlar på olika sätt och vi vill olika saker med vår odling.
- Vissa familjer odlar för att det är roligt och gott under sommaren att skörda färska grönsaker.
- Andra odlar både för att äta färskt och för att få lite över till hösten.
- Medan vissa odlar för att vara helt självförsörjande. Oavsett hur du vill odla kommer du komma till det stadiet vi är i nu, att det är dags att skörda.
Hur ska vi ta vara på det vi skördar?
I detta blogginlägg kan du läsa om hur du kan ta vara på många olika grönsaker. Vi har samlat massa information via nätet och utifrån våra egna erfarenheter.
Det är faktiskt exakt detta som är meningen med Gårdslivet.
Att du ska få massa härliga tips och inspiration till att odla för självhushållning på ett och samma ställe.
Här nedan har vi samlat massa matnyttiga tips och förslag på hur du kan ta tillvara på skörden.

Äta direkt från landet
Det allra vanligaste är att man odlar för att äta direkt. Man knipsar av sallat till maten, och plockar samtidigt med sig tomater, gurka och kanske även lite morötter. Det är detta som många drömmer om när man på våren sår sina fröna. Det finns nog inget som är så gott som de grönsaker man odlat själv.
Men samtidigt är det faktiskt inte bara skörden i sig som är härlig. Utan det är att få följa hela resan. Genom att odla får du följa fröets resa från fröet i fröpåsen till färdig grönsak på bordet, från jord till bord. Så när du äter dina färska grönsaker försök också tänka vad du har lärt dig under fröets resa.

Lagra inomhus
När det kommer till att lagra grönsaker är det vanligaste att lagra inomhus. Det finns olika sätt att lagra grönsaker på inne och kräver olika mycket, både utav oss och miljön.
Kylskåpet och frysen är väldigt effektivt sätt att lagra grönsaker och rotfrukter på. Men samtidigt kräver det mycket energi. Tänk också ut en lösning vad du gör om strömmen går.
Ett tips är att INTE samla all skörd i frysen. Försöker hitta alternativ och nödlösningar om strömmen skulle vara borta under en längre tid. Tänk ett steg längre!

Konserverer & inläggning
Under Månadens tema för augusti kommer Julia Oja lära dig att konservera dina skörd. Då kommer hon skicka ut lärorika mail och hålla livesändning om just detta.
Att kunna konservera sin skörd är ett mycket effektivt och hållbart sätt att ta hand om sin skörd. Men också något som MÅSTE göras på rätt sätt för att undvika att skörden blir dålig eller sprider sjukdom.

Lagra utomhus
Genom att dra nytta av naturen kan du lagra många grönsaker och rotfrukter utomhus. Har du begränsat utrymme inomhus, har ingen matkällare/jordkällare eller helt enkelt vill lagra på olika sätt är detta ett perfekt tillfälle att pröva att lagra utomhus.
Hemligheten med att odla utomhus är att ha koll på temperature: Blir det för varmt eller för blött kan grödorna ruttna medan om det blir för kallt kan rotfrukterna frysa sönder eller tryckas upp ur landet.

