Från jord till bord - Ta vara på skörden

Finns det något bättre än att plocka de första mogna tomaterna, dra upp en knippe morötter eller skörda de sista kryddorna innan frosten? Att odla sin egen mat är en resa fylld av omsorg, tålamod och kärlek – och belöningen är att få njuta av resultatet långt efter att skördesäsongen är över.

Vi har samlat flera recept på hur du kan ta vara på allt du odlat med så mycket kärlek. Här delar vi med oss om att konservera, torka och lagra din skörd, samt goda recept så att du kan njuta av din odling året om!

Receptet jag utgår ifrån:
(Du behöver inte skala några tomater för detta)
Tillsätt valfri smaksättning, eller ingen alls.
Smaken är som baken!

7-dagars saft

29.12.2024

Att göra sin alldeles egna saft är magiskt gott. Det finns ingen köpesaft som är så god sin din egna, jag lovar! Det finns olika sätt att göra saft på. Min personliga favorit är att röra ihop rårörd saft som sedan får stå till sig i sju dagar innan saften silas och hälls upp på rengjorda flaskor.

Koka eftersylt

29.12.2024

När man kokar saft eller gör orörd 7-dagars saft får man väldigt mycket bär över. Man brukar sila bort bären för att sedan slänga dem. MEN! I ett självhushåll är det väldigt bra att kunna ta vara på sin skörd och sin mat man har. Det gäller hela vägen och att man försöker undvika att slänga något. Istället...

I år har det verkligen exploderat med svamp, bär och frukt. Folk drunknar i bland annat äpplen. Perfekt då att ta tillvara på dina äpplen eller ta emot skänkes-äpplen. Det finns olika sätt att ta tillvara äpplen på, allt ifrån att torka äppelringar till att koka eget äppelmos. I detta recept får du ta del av mitt superenkla äppelmos...

Att sterilisera burkar och flaskor menas med att alla bakterier och mikroorganismer dödas i burken. På så sätt kan inte bakterierna förstöra sylten i ex. burken. Efter sterilisering av är det viktigt att INTE röra varken ev. gummipackning eller i själva burken med fingrarna. Då tillför du nya bakterier.... Detta sätt att sterilisera burkar...

Att koka sin alldeles egna sylt är något speciellt. Det är ren lyx att få kalla den härligt goda sylten för sin egna. "Detta, den har jag gjort". Det finns olika sätt att koka sylt på. Det finns recept som kräver lång koktid till att bara röra ihop sylten. Den allra snabbaste, enklaste men också väldigt goda sylten gör du med ...