Matbröd

Hönökaka bakade jag vanligtvis på jäst förut, men sen jag började baka med surdeg (för drygt 1 år sen..) så började jag experimentera en del. Jag vill baka det mesta med surdeg. kruxet är att surdeg, såklart - blir surt. Det vill man inte ha i en hönökaka.

Sirapslimpa

30.12.2024

Släng ner allt i assistenten, eller knåda för hand om du inte har en assistent.

Att baka surdegsbröd kan kännas som en hel vetenskap, och det kräver kunskap och framförallt tålamod. Men när man väl fått in det på rutin, är det så enkelt att baka goda bröd utan att behöva använda jäst!

När jag bakar bröd vill jag ha ett enkelt bröd att baka. Inget bröd med fyrtioelva ingredienser och som kräver lång jästid. Glädjen är därför stor över mina mumsiga frallor som hela familjen älskar och som dessutom bara jäser en gång och som endast görs på fem ingredienser. Grundreceptet är från Lindas bakskola men jag brukar byta ut lite...

Väldigt gott bröd som barnen faktiskt också gillar. Även om det är ett grövre bröd uppskattar barnen det. Det är stor fördel att du kan blanda olika mjölsorter utifrån vad du har hemma och samtidigt kan du variera brödet.

Vill du ha ett supergott bröd som kräver minimalt med arbete då är kalljäst bröd perfekt för dig. Detta kan göras på kvällen för att sedan klickas ut på en plåt och skjuts in i ugnen lagom till frukost.

Dessa fluffiga frallor är absolut godast att äta som färska frallor till frukost eller som kvällsmacka. De går att frysa efter de svalnat av helt men kan bli något torra. Värm dem i ugnen eller i micron innan servering för att få dem godare.